Pinus pinea
Fıstık Çam
Pinus pinea
Türkiye İspanya'dan sonra en fazla alana sahip ülkedir. Gençken yuvarlak, yaşlı halde dağınık şemsiye gibi bir yapıya sahiptir. Gençken kuvvetli büyür. 20-25 m. boy yapar. Düzgün bir gövdeye ve bu gövdeden dik olarak çıkan yatay duruluş dallara sahiptir. İğne yaprakları parlak açık yeşil renkli, 10-20 cm uzunlukta ve uç kısmı sivridir.Kozalakları  kestane renginde, yumurtamsı veya yuvarlak 10-15 cm uzunluk, 6-10 cm genişlikte, çok kısa saplı ve genellikle reçinelidir. Tek veya iki tanesi karşılıklı dizilmiştir. Tohumları sert, soluk kırmızı, uzunca ters yumurta biçiminde, oldukça büyük ve 3. yıl da olgunlaşır.
Üretimi
Çamfıstığı için üretimi yapılan bu ağaçda kozalak toplama zamanları yağış durumuna göre Ocak-Haziran ayları arasında değişmektedir. Zengin tohum yılları 3-4 yıl da bir olan fıstıkçamı 28 günde çimlenmektedir. Üç yıllık kozalaklar aynı anda ağıcın üzerinde görülebilir
Ekolojik İstekleri
Toprak istekleri bakımından çok seçici olmaza da geçirgen kumlu,gevşek toprakları severler. Işık ağacı olup gençlikte hızlı büyür ve derine giden kazık kök sistemine sahiptir. Ağrılıkla 0-900 m. aralığında Başta Ege Bölgesi olmak üzere Marmara, Akdeniz bölgelerinde geniş yayılış gösterir. Rutubet isteği fazladır. Özellikle Temmuz-Ağustos aylarında su açığı olmamalıdır. Kısa süreli donlara karşı dayanıklı olmasına rağmen etkilenir. Atmosforik kirliliğe ve yeraltı sularındaki tuzlulaşmaya karşı duyarlıdır. Yangın sonrası sürgün verme kapasitesi yüksektir.

Peyzajda Kullanımı
Şehirlerde alle ağacı olarak kullanılmakta ve başarılı sonuçlar alınmaktadır
Hastalık ve Zararlılar
Akdeniz çam kabuk böceği
 Büyük orman bahçıvanı
Önemli Türleri
Kızıl çam (Pinus brutia), Halep çamı (Pinus Halepensis),Karaçam (Pinus nigra), Fıstık çamı(Pinus Pinea),Sarı çam(Pinus silvestris).
Anasayfa  |  Hakkımızda  |  Ürünlerimiz  |  Faydalı Bilgiler  |  Foto Galeri  |  İletişim



Copyright ©  |  Özaydın Çiçekçilik ve Fidancılık Sanayi ve Tic. Ltd. şti