ARDIÇ
Genel Özellikleri
Küçük veya boylu ağaç ya da bol dallı çalı formundadır. Kutuplardan tropik bölgelere kadar kuzey yarım kürede geniş bir yayılım alanına sahiptirler. 40 türü vardır. Sürünücü, yayılıcı formlu yaz kış yeşil bitkilerdir. Erkek çiçekler yumurta şeklinde, dişi çiçekler yuvarlaktır. Kozalakları yuvarlak ve üzümsü görünüşlüdür. Her kozalakta 1- 10 tohum bulunur.
Üretimi
Ardıçlar tohum, çelik, aşı yöntemi ile üretilmektedir. Çelikle üretim yapmak için 15 cm uzunluğunda bir yıllık sürgünler kullanılmalıdır. Yatık büyüyen ardıçlar, dik büyüyen ardıçlara göre daha kolay köklenmektedir. Çelikler nisan veya ekim aylarında alınmalıdır. Çelikler iki kısım torf ve bir kısım kum karışımından hazırlanan ortama rahatlıkla dikilebilir.Aşılama yöntemi olarak yandan kertikli veya yan aşı kullanılır. Aşı yapıldıktan sonra bitkiler güneşten etkilenmemesi için gölgeleme yapılmalıdır.
Ekolojik İstekleri
Bol ışıklı yerlerden hoşlanırlar. Bazı türler gölgeye dayanıklıdır. Nispi nem düşük değilse güzel gelişirler. Farklı türlerin farklı toprak istekleri vardır. Ardıçlar süzek, kumlu nemli ve organik maddece zengin topraklarda iyi gelişirler. Kireçli topraklarda da gelişimleri iyidir. Soğuğa karşı dayanıklıdırlar. Baca dumanı ve zehirli gazlara karşı da dayanıklıdırlar.
Peyzajda Kullanımı
Şehir içi alanlarda rahatlıkla kullanılır. Zehirli gazlardan etkilenmez. Rüzgâra karşı dayanıklıdır. Rüzgâr kıran olarak kullanılır. Yol ağaçlandırılmasında ve kaya bahçelerinde kullanılabilir.
Önemli Türleri
Adi Ardıç,Sabin Ardıcı,Boylu Ardıç,Yatık Ardıç
Hastalık ve Zararlılar
Yaprak biti, kırmızı örümcek ve kın kanatlılar en çok görülen zararlılardır. Kök çürüklüğü ise en çok görülen hastalıktır.